Frågor och Svar om att Köpa Bin

Det kan vara mycket att tänka på när man vill köpa bin, särskilt om det är första gången. Därför har jag samlat de vanligaste frågorna jag får här men du får gärna kontakta mig om du vill ha mer ingående svar. Du kan beställa bin här.

Kan man tillsätta paketbin i topplistkupor?
Ja det går utmärkt. Paketbin går att skaka ner eller tillsätta i alla format eftersom man får bina utan ramar.

Kan man köpa en drottning separat från bina?
Ja det går bra, vi brukar skicka drottningar med post eller sälja i samband med hämtning av paketbin. Läs mer om våra drottningar här.

Kan ni posta paketbin?
Vi är inte bekväma med att posta hela samhällen av flera anledningar. Vi levererar själva bina tryggt till Jönköping och Stockholm om man inte vill hämta hos oss i Karlshamn.

Producerar paketbin honung första året?
Nej det blir oftast inget överskott av honung till biodlaren samma säsong. Paketbin är som en svärm som ska växa sig stark till invintringen.

Varför kan jag inte hämta bina på våren?
Vi säljer bara paketbin med nyparade drottningar. Vi börjar odla så fort det är läge med väder och drönare. Det tar tid att gå från ägg till parad drottning och kontrollera att det är bra kvalité på äggläggningen. Vårt syfte med paketbina är att ge förutsättningar till att få starka invintrade samhällen men inte honung samma säsong.

Hur mycket tid tar biodling?
Väldigt individuell fråga. Första säsongen med paketbin är lättare eftersom drottningen är ung och det inte är så mycket som kan gå fel. Följ mina instruktioner som ingår så behövs det bara en snabbtitt 1-2 gånger i veckan och en skvätt sockerlösning för att stimulera äggläggning. Efter vintern blir det mer att tänka på då samhället förmodligen är rejält starkt och samlar honung att skörda. Det är mycket att lära sig i början. Jag har skrivit ett längre inlägg här om hur mycket tid biodling kan ta.


Jag kommer fylla på med svar efterhand, tveka inte på att kontakta mig om du funderar på något.